MTB Trans Slovenija
TRANS-SLOVENIJA Z GORSKIM KOLESOM OD ALP DO JADRANSKEGA MORJA

Slovenija, majhna podalpska dežela, je večini gorskih kolesarjev še nepoznana. Zaznamuje jo prelepa pokrajina različnih tipov, na relativno majhnem območju med Alpami in Jadranskim morjem. Na poti se povzpnemo v visokogorje Julijskih alp in Karavank, obiščemo dolino romantične turkizne reke Soče, prekolesarimo vinorodna goriška Brda in se čez Kras spustimo na sončno obalo Jadranskega morja, v staro mesto Piran. Razgibana pot vodi po starih vojaških poteh prve svetovne vojne in po neštetih trasah, kjer pogosto ne srečamo nikogar.
Tura po Sloveniji, na kateri na kratko obiščemo tudi Avstrijo in Italijo, je etapna pustolovščina tako imenovane trans-alpske zmerne zahtevnosti v sedmih etapah. Primerna je za vse, ki uživajo v celodnevnih kolesarskih popotovanjih, vmes pa najdejo čas za fotografiranje, opazovanje in odkrivanje nepoznanega okolja in uživajo v vožnji po različnih terenih. Trase, tako težje kot tudi lažje, je včasih možno prilagoditi.
Na pot se odpravimo med 9.00 in 10.00 uro, predviden zaključek etape pa je med 15.00 in 17.00 uro. Ker smo večino dni v času kosila na poti, le-tega ni možno organizirati. Pred odhodom udeležencem razdelimo energijske ploščice. Vsak dan je po zaključeni etapi možno izvesti dodatne aktivnosti, ki sicer niso vključene v ceno, so pa navedene ob posameznih etapah.
Etapo se izvede v vsakem vremenu; če je vreme res slabo, lahko za doplačilo organiziramo tudi prevoz.


ETAPE

Image title

PRVI DAN – PROLOG

Kranjska Gora – Tromeja - Kranjska Gora
Dolžina: 30 km, vzpon: 900 m

Prva trasa nas popelje po karavanški gorski verigi do Tromeje, kjer se stikajo meje Slovenije, Italije in Avstrije. Postanek za čudovit razgled na Avstrijo in Slovenijo, ki mu sledi spust po italijanski trasi nazaj v Kranjsko Goro. Sledi večerja in navodila za naslednji dan.

Image titleDRUGI DAN

Kranjska Gora – Bovec
Dolžina: 50 km, vzpon: 1100 m

Vzpon na prelaz Vršič (1611m) spremlja čudovit razgled na Prisojniški masiv. Trasa vodi mimo Ruske kapelice proti staremu vojaškemu cestnemu prelazu. Pred spustom v dolino Soče bomo občudovali grobe stene Julijskih Alp. Postanek za kratek pohod do izvira reke Soče, nato s prečkanjem številnih visečih mostov nad reko Sočo nadaljujemo pot do Bovca, kjer zaključimo drugo etapo. Priporočene dodatne aktivnosti: rafting, soteskanje.

Image titleTRETJI DAN

Bovec – Kobarid
Dolžina: 40 km, vzpon: 1200 m

Tretjo etapo začnemo v Bovcu in za kratek čas zapustimo dolino zelene Soče. Pot nadaljujemo proti Italiji; tik pred italijansko mejo se obrnemo in začnemo z vzponom na Kobariški stol, sprva skozi gozd, nato čez zelene poljane s čudovitimi pogledi na drugo stran meje. Tehnična, a varna trasa proti Kobaridu bo s kolesa spravila tudi najboljše kolesarje; tu in tam bomo sestopili in nadaljevali peš, dokler varno ne pridemo v čudovito, malo vasico Kobarid. Priporočene dodatne aktivnosti: vožnja s kajakom, obisk Muzeja I. svetovne vojne.

Image title

ČETRTI DAN
Kobarid - Tolmin
Dolžina: 40 km, vzpon: 1400 m

Četrta etapa se začne precej nedolžno, s kratko, ravninsko vožnjo ob reki Soči, a že kmalu potrebujemo vse moči in spretnosti, da premagamo prvega številnih vzponov tega dne. Trasa večinoma vodi skozi gozd, do vasi Drežnica, od koder nadaljujemo z vzponom na goro Planina Kuhinja. Dan bo zaznamovan s fantastičnimi razgledi, samotnimi potmi, ki jih je težko odkriti in spomeniki I. svetovne vojne ob poti. Etapa je ena izmed težjih na “prvi bojni črti I. svetovne vojne. Priporočene dodatne aktivnosti: obisk slikovite tolminske soteske.

Image title

PETI DAN

Tolmin – Solkan
Dolžina: 60 km, vzpon 1400 m

Tipične gorske poti skozi dolino reke Soče se končajo v Solkanu, predmestju Nove Gorice. Začenjamo razumeti naravne raznolikosti, ki jih ponuja tura; od Julijskih Alp do vinorodnega okoliša Goriških Brd, ki jih imenujemo tudi slovenska Toskana. Vinorodna pokrajina je posejana s številnimi hribi in vinogradi, ki ponujajo prvi pogled na Jadransko morje. Priporočene dodatne aktivnosti: obisk Gorice in Nove Gorice, mesta, ki ga razdeli državna meja.

Image title

ŠESTI DAN

Solkan – Sežana
Dolžina: 70 km, vzpon: 1400 m

V šesti etapi se pokrajina popolnoma spremeni. Zapustimo visokogorje in se spustimo v kraško pokrajino s številnimi vzpetinami, kraškimi jamami, mediteranskim podnebjem in skritimi, osamljenimi MTB potmi. Pot nas vodi nad italijanskim pristaniščem Trst do zaključka današnje etape v Sežani. Priporočene dodatne aktivnosti: obisk Škocjanskim jam (kraške jame pod zaščito UNESCA).

Image title

SEDMI DAN

Sežana – Piran
Dolžina: 70 km, vzpon: 1600 m

Zadnja etapa od Sežane do slikovitega obmorskega mesteca Pirana nas vodi mimo Lipice, znane po vzreji Lipicancev. Priporočamo voden ogled kobilarne Lipica (za doplačilo. Nato nadaljujemo pot po makadamskih cestah proti morju. Pot vodi mimo mnogih znamenitosti, kot je npr. grad Socerb, dokler ne dosežemo našega končnega cilja, obmorskega mesta Piran. Na cilju ste. Večerja je zaslužena. Priporočene dodatne aktivnosti: ogled Pirana.

Image title

OSMI DAN

Piran – Kranjska Gora

Osmi dan organiziramo prevoz v Kranjsko Goro; odhod lahko prilagodimo bodisi na zgodnjo jutranjo uro, da boste imeli dovolj časa za povratek domov, bodisi na popoldansko uro, da lahko še malo uživate v ogledih, nakupovanju ali plavanju v Piranu. Večerja je zaslužena. Priporočene dodatne aktivnosti: ogled Pirana.


Image titleV CENO 1.200 EUR/OSEBO JE VKLJUČENO
 • Namestitev z zajtrkom in večerjo v dvoposteljnih sobah (kategorija ***)
 • Vodenje po trasi z licenciranim vodiče
 • Dnevni transport prtljage od izhodišča do cilja etape
 • Transfer udeležencev iz Pirana v Kranjsko Goro
 • Doplačilo za bivanje v enoposteljni sobi znaša 150 EUR
 • Turistična taksa
V CENO NI VKLJUČENO  
 • Kosilo (v času kosila smo običajno daleč stran od restavracij)
 • Dodatne aktivnosti

PRIPOROČILA:
 • Priporočamo najmanj spredaj vzmeteno MTB kolo z disk zavorami
 • Uporaba čelade je obvezna
 • Nahrbtnik z mehom. Vedno je potrebno imeti s seboj dovolj vode.
 • Na nekaterih etapah vode ni možno nadomestiti približno 2-3 ure


ZAHTEVNOST:
 • kondicijsko: 4/5
 • tehnično: 3/5